top of page
Cherry Tree

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙ Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ

Αποτελεί κλάδο της εφαρμοσμένης ψυχολογίας που βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες θεωρίες που αφορούν στην ανθρώπινη νόηση, συμπεριφορά και προσωπικότητα, ενώ χρησιμοποιεί ένα σύνολο τεχνικών και επιστημονικών μεθόδων. 

Η ψυχοθεραπεία είναι μια μορφή αναζήτησης των αισθημάτων και των αναγκών που μπορεί να έχουν καταπιεστεί οπότε φέρνουν στην επιφάνεια δυσφορίες και διάφορες δυσκολίες. Σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι το άτομο να μπει σε μια διαδικασία αναδόμησης του τρόπου σκέψης του, την διαχείριση και επεξεργασία των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς του. Μέσα στο ταξίδι της ψυχοθεραπείας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την επίλυση εσωτερικών συγκρούσεων και των πολικοτήτων μας, τη θεραπεία παθολογικών συμπτωμάτων, τη βελτίωση ψυχικών δεξιοτήτων, την αυτογνωσία, τη διεκδικητικότητα, την εκμάθηση δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, την αναθεώρηση της αυτοεικόνας και της αυτοαξίας μας, την εξέλιξη των κοινωνικών σχέσεων και δεξιοτήτων μας και οποιαδήποτε άλλη αλλαγή ή βελτίωση προσδοκά το άτομο. Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας είναι μία μακρά διαδικασία όπου απαιτεί δέσμευση, αφοσίωση και απευθύνεται σε όσους έχουν πρόθεση να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να αλλάξουν τη ζωή τους.  

Σε ποιους απευθύνεται και πότε εφαρμόζεται:

  • Δεδομένου λοιπόν ότι η ψυχοθεραπεία στοχεύει στην αυτογνωσία, μπορούμε να πούμε ότι απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να αναζητήσουν, να αναλύσουν, να γνωρίσουν τον εαυτό τους.

  • Σε θέματα υπαρξιακά και έλλειψη νοήματος.

  • Για θέματα διαπροσωπικά ή για διαχείριση μιας δύσκολης σχέσης.

  • Για την επεξεργασία μιας σημαντικής απώλειας ή ενός χωρισμού.

  • Σε αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού, γενικευμένο άγχος.

  • Σε προβλήματα σεξουαλικής ζωής.

  • Για αντιμετώπιση κατάθλιψης.

  • Σε επίμονες, ενοχλητικές σκέψεις, ψυχαναγκασμούς.

  • Σε φόβους και φοβίες

  • Για Χαμηλή αυτοεκτίμηση, κακή εικόνα του εαυτού.

  •  Για αναποφασιστικότητα, κυκλοθυμία και μη διεκδικητικότητα.  

  • Σε Ψυχοσωματικά συμπτώματα.  

  • Υποστήριξη ασθενών με καρκίνο, αυτοάνοσα.

Η συμβουλευτική έχει ως στόχο τη συνειδητότητα της παρούσας κατάστασης του ατόμου και την αποκατάσταση της ψυχικής του υγείας. Βοηθά το άτομο να αναγνωρίσει τις εσωτερικές του δυνατότητες, να αξιοποιήσει τις προσωπικές του ικανότητες και να βρει  άμεση επίλυση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Στη συμβουλευτική δεν παρέχονται συμβουλές όπως πολλοί πιστεύουν. Ετυμολογικά προέρχεται από την πρόθεση «συν» (= μαζί, με τη συνδρομή κάποιου) και το ουσιαστικό «βουλή» (= σκέψη, απόφαση), ή το ρήμα «βουλεύομαι» (= σκέπτομαι, κάνω σχέδια, ή αποφασίζω μετά από σύσκεψη με κάποιο άλλο πρόσωπο, δηλαδή συσκέπτομαι). Σύμβουλος και εξυπηρετούμενος συνεργάζονται ώστε ο τελευταίος να αποκτήσει δεξιότητες και γνώσεις που θα του επιτρέψουν τη διαχείριση του προβλήματος που αντιμετωπίζει. Πρόκειται για μία διαδικασία πιο σύντομη, σε σχέση με την ψυχοθεραπεία, όπου δεν αναλύεται σε βάθος ο εσωτερικός κόσμος του ατόμου αλλά εστιάζει στην αλλαγή της ματιάς του  και προσφέρει υποστήριξη, εναλλακτικές λύσεις και νέες προοπτικές.

ΑΤΟΜΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ 

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας

     Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας ξεκινάει με τη γνωριμία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Στην πρώτη συνάντηση, ο θεραπευόμενος ενημερώνεται για τη διαδικασία και τον τρόπο προσέγγισης που έχει εκπαιδευτεί ο θεραπευτής και καθορίζεται το «θεραπευτικό συμβόλαιο» - ώρα και διάρκεια συνεδρίας, απόρρητο, πληρωμή, υποχρεώσεις και δικαιώματα. Στις επόμενες συναντήσεις γίνεται η λήψη του ιστορικού, η διατύπωση των θεμάτων, οι προσδοκίες και οι προσωπικοί στόχοι του θεραπευόμενου. Η συνέχεια της διαδικασίας βασίζεται και συνδιαμορφώνεται από την ουσιαστική σχέση θεραπευτή και θεραπευόμενου. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών εργαζόμαστε κατ’ ουσίαν  με τη διαλογική αλλά και με τεχνικές – διεργασίες προκειμένου ο θεραπευόμενος να προβεί σε αυτό-αποκαλύψεις, αυτογνωσία και να εκφράσει βαθύτερα συναισθήματα, σκέψεις και παρορμήσεις. Για να προχωρήσει η θεραπευτική διαδικασία είναι απαραίτητο ο θεραπευτής να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος και ο θεραπευόμενος να έχει την πρόθεση και τη διάθεση να πορευτεί το ταξίδι της αυτογνωσίας.

Αρχές της συνεργασίας

Η ψυχοθεραπεία είναι μία ολοκληρωμένη και πλαισιωμένη διαδικασία-τελετουργία όπου τα θεραπευτικά όρια βοηθούν τόσο τον  θεραπευόμενο όσο και τον θεραπευτή να συμπορεύονται με ασφάλεια, ισοτιμία, αξιοπρέπεια, σεβασμό και ήθος.  

    Η διάρκεια της ψυχοθεραπείας καθορίζεται από το είδος των θεμάτων πάνω στα οποία  έχει να εργαστεί ο κάθε άνθρωπος, την ικανότητα του να συμμετέχει ενεργά καθώς και τον τρόπο εργασίας του θεραπευτή. Ωστόσο, μία ολοκληρωμένη θεραπευτική διαδικασία έχει να περάσει από πολλά επίπεδα και διαφορετικές διεργασίες. Μετά την ανακούφιση των αρχικών συμπτωμάτων, αρχίζουμε να εργαζόμαστε με πιο δομικά θέματα του εαυτού και πρώιμα τραύματα με σκοπό όχι απλά την ανακούφιση, αλλά την πραγμάτωση του ατόμου και την αυτογνωσία του.  

    Οι συναντήσεις συνήθως γίνονται μία φορά την εβδομάδα και κατά προτίμηση ίδια μέρα και ώρα, έχουν διάρκεια 60  ή 90 λεπτά. Η συχνότητα και ο χρόνος συνάντησης ορίζεται  μέσα στη θεραπεία κατόπιν συμφωνίας θεραπευτή και θεραπευόμενου.

    Εάν για κάποιο λόγο αποφασίσετε να διακόψετε τη θεραπεία, θα ήταν ωφέλιμο για τη δική σας ανάπτυξη και ισορροπία να έρθετε να συζητήσετε τους λόγους που θέλετε να κάνετε κάτι τέτοιο. Υπάρχει περίπτωση να επαναλαμβάνετε ένα μοτίβο που συνηθίζατε στη ζωή σας και τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να το λύσετε.

. Οι ακυρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια ημέρα με το προγραμματισμένο ραντεβού χρεώνονται, όταν δε συντρέχει σοβαρός λόγος, ιατρικός ή επαγγελματικός. Αλλαγή ώρας ή μέρας ή ακύρωση του ραντεβού πραγματοποιείται τουλάχιστον 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρία. Η υφιστάμενη πολιτική των ακυρώσεων έχει ως σκοπό να προστατεύσει τη διαδικασία της θεραπείας.

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΦΗΒΩΝ

Ο έφηβος είναι ταυτόχρονα αντιμέτωπος με πολλές, μεγάλες και ουσιαστικές αλλαγές σε βιολογικό, σωματικό, συναισθηματικό, αναπτυξιακό, κοινωνικό και σχεσιακό επίπεδο. Η εφηβεία είναι μια περίοδος έντονων ανακατατάξεων, όπου το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με άλυτα ζητήματα από την παιδική του ηλικία, ενώ ταυτόχρονα καλείται να αφήσει πίσω το παιδί και να εισαχθεί επίσημα ως ενήλικας στη ζωή. Την ίδια στιγμή ο έφηβος καλείται να διαμορφώσει την ταυτότητα του, να μεταμορφωθεί σε ένα μοναδικό, ξεχωριστό και ώριμο άτομο και να επιλέξει το μονοπάτι που θέλει να βαδίσει. Οι απαιτήσεις και η βιολογία της εφηβικής ηλικίας δημιουργούν πολλές σκέψεις, έντονα συναισθήματα, προβληματισμούς, ερωτήματα, όνειρα, εναλλαγές διαθέσεων, αντιθέσεις, εκρήξεις, υπερβολές, πειραματισμούς. Ο έφηβος αναρωτιέται για τη σεξουαλικότητά του, την ταυτότητα του, τα άλλα φύλα αλλά και τη σεξουαλική ζωή γενικότερα, αντιμετωπίζει έντονη αγωνία για το μέλλον του, για το επάγγελμα που θα ακολουθήσει, αλλά και για τις επιδόσεις του στις αυξημένες σχολικές απαιτήσεις. Συχνά, ο έφηβος στη προσπάθειά του να βρει τη θέση του στον κόσμο προκαλεί τα εσωτερικά και εξωτερικά του όρια πειραματιζόμενος ακόμα και με ακραίες συμπεριφορές ή επικίνδυνες καταστάσεις. Οι παραπάνω παράγοντες, σε συνδυασμό με την ιδιοσυγκρασία του εφήβου, μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν έντονες ανησυχίες, απόσυρση στον εαυτό, δυσπροσαρμοστικές συμπεριφορές, τσακωμούς στο σπίτι ή το σχολείο,  προπαραβατικές ή αποκλίνουσες συμπεριφορές και αυτοκαταστροφικές τάσεις. Για να μπορέσει ο έφηβος να ενταχθεί ομαλά στην ενήλικη ζωή του, έχει μεγάλη σημασία να αναζητήσει την κατάλληλη βοήθεια, είτε ο ίδιος, είτε  να παροτρυνθεί από την οικογένεια του. Μιλώντας για τον εαυτό του και βρίσκοντας ένα πρόσφορο έδαφος για την έκφραση και την επεξεργασία  των αμφιθυμικών συναισθημάτων που πολύ συχνά βιώνει, θα του δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να ενδυναμώσει, και να εξελιχθεί δημιουργικά και ατραυματικά.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ

Τι είναι η συμβουλευτική γονέων:

Η συμβουλευτική γονέων υποστηρίζει και ενδυναμώνει αποτελεσματικά τους γονείς στον απαιτητικό ρόλο που έχουν. Βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξης, να διαχωρίζουν τις ανάγκες των παιδιών από τις δικές τους ανάγκες και να αποκτήσουν μια αυθεντική σχέση με τα παιδιά, ώστε να αναπτυχθούν σε ώριμους, ευτυχισμένους, υπεύθυνους, όσο και αυτόνομους ενήλικες. Η συμβουλευτική γονέων αποτελεί έναν ανεκτίμητο σύμμαχο για όλη την οικογένεια καθώς διευκρινίζει τα εκάστοτε θέματα και  τις δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει και αναζητά τις αιτίες μέσα στο οικογενειακό και το ευρύτερο περιβάλλον. Σκοπός της συμβουλευτικής γονέων, αρχικά, είναι να εκπαιδεύσει, να καλλιεργήσει και να αναπτύξει το δυναμικό της προσωπικότητας των ίδιων των γονιών και παράλληλα να τους εφοδιάσει με γνώσεις και έγκυρη πληροφόρηση, ώστε να αποτελούν θετικά μοντέλα προς μίμηση για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Ένα επόμενο στάδιο της διαδικασίας είναι οι γονείς να λάβουν την κατάλληλη βοήθεια και καθοδήγηση ώστε να μάθουν να αναγνωρίζουν, να αποδέχονται και να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες του παιδιού τους σε αρνητικές συμπεριφορές, ψυχοσυναισθηματικές δυσλειτουργίες, σε θέματα κοινωνικοποίησης, ένταξης, προσαρμοστικότητας και ευελιξίας.

Η συμβουλευτική γονέων απευθύνεται:

  • Σε γονείς που αντιμετωπίζουν κάποια έντονη κατάσταση ή δύσκολη περίοδο ζωής (πένθος, χωρισμό, απώλεια, εφηβεία, πρόβλημα υγείας, ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, κτλ).

  • Σε γονείς που θέλουν να ενημερωθούν και να λάβουν κάποια βοήθεια σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τη διαχείριση του παιδιού τους, δίχως το ίδιο το παιδί να παρακολουθεί απαραίτητα κάποιο εξατομικευμένο πρόγραμμα . (Ενδεικτικά θέματα που συνήθως απασχολούν είναι: μαθησιακές δυσκολίες, σχολική προσαρμογή,  υπερκινητικότητα, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, επιθετικότητα, συναισθηματικά προβλήματα των παιδιών, όπως άγχος, χαμηλή αυτοπεποίθηση, υπερβολική συστολή, προσκόλληση, αυτοερωτισμός, διαχείριση μελέτης, αδερφική ζήλια, κτλ).

  • Σε γονείς όπου το παιδί τους παρακολουθεί ήδη κάποιο πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν και να ακολουθήσουν τους στόχους και τη θεραπευτική διεργασία του παιδιού του. 


Τα οφέλη της συμβουλευτικής γονέων:

  • Να αναγνωριστούν οι ανάγκες της οικογένειας, να αποκατασταθεί η ισορροπία στις ενδοοικογενειακές σχέσεις και να μειωθούν οι εντάσεις.

  • Να νοηματοδοτηθεί  η συμπεριφορά του παιδιού και να γίνει κατανοητός ο τρόπος σκέψης του, τα συναισθήματα  και η ιδιοσυγκρασία του.

  • Να καλλιεργηθεί ο σεβασμός και η “άνευ όρων” αποδοχή της ιδιαιτερότητας του κάθε μέλους της οικογένειας,

  • Να ενθαρρυνθεί η εποικοδομητική έκφραση των συναισθημάτων – κυρίως των δυσάρεστων.

  • Να βελτιωθεί ο τρόπος επικοινωνίας και η διαχείριση των καταστάσεων, ώστε να υπάρχει αρμονία, ηρεμία, σύμπνοια, αυθεντικότητα στις σχέσεις και χαρά.


Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται είτε αποκλειστικά μόνο με τους γονείς ή το γονέα/κηδεμόνα, είτε παράλληλα με την ατομική θεραπεία του παιδιού.Η συχνότητα των συνεδριών καθορίζεται ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες του παιδιούκαι της οικογένειας.

Υπηρεσίες : Services

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΒΙΑΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΞ' ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ

Trees From Above

Here For You


6945234541

  • LinkedIn

©2021 by Eλπίδα Σπυρίδωνος. Proudly created with Wix.com

bottom of page